Innoveren met een anti-trend

04/04/2019 - 23:04

Er gaat geen week voorbij of je hoort wel een nieuwsreportage over het gevaarlijk rijgedrag van autobestuurders en de gevolgen ervan. Deze week overleed nog maar eens een overstekende voetganger door een aanrijding. Lag het aan overdreven snelheid of digitale afleiding bij de bestuurder van de lichte vrachtwagen?

Innoveren met een anti-trend

Heel wat automerken zijn uitgerust met sensoren die de bestuurder waarschuwen voor een obstakel, of met technologie die ingrijpt als men te dicht in de buurt komt van een voetganger of een stilstaande wagen. Super toch, dat we over deze intelligente technologie beschikken. Jammer dat niet ieder voertuig hiermee is uitgerust. Wellicht wordt het nog te veel als een optionele functie bekeken.

Gevaarlijk rijgedrag monitoren en aanpakken

Volvo wil echter verder gaan en tegen 2020 haar wagens met veiligheidssystemen uitrusten, die gevaarlijk rijgedrag monitoren en daarop inspelen. De auto neemt patronen waar als de bestuurder dronken is, afgeleid wordt of gewoon fout rijgedrag vertoont.

Camera’s en sensoren volgen de oogbewegingen en stellen rijpatronen vast. Als de bestuurder de waarschuwingssignalen negeert, zal men door een assistent gecontacteerd worden die de wagen doet vertragen. Bij de finale ingreep waarschuwt de Volvo zelf de nooddiensten.

Gemaakt om snel te rijden

Mensen houden van snelheid. Niet alleen sportwagens zijn begeerlijk snel. Ook speed bikes, elektrische kick scooters, racemotoren, krachtige lichte vrachten, Formule E-bolides, de oprukkende hogesnelheidstreinen, discutabele gevechtsvliegtuigen, … zijn allemaal gemaakt om snel(ler) te rijden of te vliegen.

Automakers hebben altijd een zwak voor snelheid gehad. Als liefhebber van Maserati bewonder ik niet alleen het prachtige design, maar ook de prestaties van de nieuwe SUV. Volvo daarentegen ziet snelheid niet als noodzakelijk beter en trekt al jaren de kaart van veiligheid. Vanaf 2021 zal men met alle Volvo modellen de strijd aangaan door het beperken van de maximumsnelheden. Wordt traagheid het nieuwe normaal?

Innoveren in tegenovergestelde zin

De toekomstvisie van Volvo staat voor nul verkeersdoden. Vandaar de bezorgdheid om een betere verkeersveiligheid en een gepast rijgedrag. Lovenswaardig is deze visie zeker wel. Momenteel durft geen enkele overheid het aan om snelheidsbeperkingen, direct of indirect, aan autoproducenten op te leggen bij het ontwikkelen van nieuwe motoren.

Ondanks de kosten voor sensibiliseringsacties rond verkeersveiligheid zal de aandacht niet verslappen. Op het recente Vlaams Congres Verkeersveiligheid bevestigde de Vlaamse minister van Mobiliteit dat gedragsverandering het nieuwe front is. Volvo neemt zelf actie met de klemtoon op intoxicatie, afleiding en het invoeren van een maximum snelheid. Het innoveert via de anti-trend: het beperken van snelheid.

Als ondernemer vind je maar beter het evenwicht tussen de klantverantwoordelijkheid én het helpen verbeteren van het klantgedrag bij gebruik van jouw product of dienst.

Zoek je een klankbord of wil je vernieuwend brainstormen rond anti-trends, maak dan zeker een risicoloze afspraak.

Vertel me meer over anti-trends

Contacteer ons